Een sage (mondeling), dinsdag 26 juli 1983

Hoofdtekst

E: Owwer die vuurgeschichtn um doarop teruw te komn hè, zoa-as met de oeln dee könt ja ok vuurspeln, dat der een doad geat, he'j doar ok wat van?
S: Anders niet, at der ne oele schreeuwt, dan zegt ze, dan komp der ook nen dooin.
E: En is oe dat er passeerd?
S: Nee, dat ik zoo weet niet.
E: En zie zegt ok wa es mangs, at t midn oonder de mis is en at dan de klokn sloat, dan zal der ok gauw nen doadn komn.
S: Heb ie dat wa es heurd, vrouw?
V : Nee.
S: Joa at der ne oele schreeuwn, oh doar geleuft ze in, ja hier en in de Pruuse, overal.
E: He'j doar nog me verkloaring vuur, of nich?
S: Ikke nie en as der nen hond hoelt.
E: En is oe dat wa es owwerkömn?
V: Joa a zoo vaak
S: Nen dooin komn.
E: He'j doar ne verkloaring, woo at dat no eagnlik koump?
V: Nee. Hoe kan dat?
E: He'j was es dacht, zoa verkloar ik. Ik wet nich of t zoa is. Kiek een wel der doad geat, den hef duch mie a wa luk dee locht bie zik.
S: Ja en dee geest, doar geef ook ma es goed let op; woar'j noar nuumd bint die geest, van woar'j noar nuumd bint, giet in t noageslacht over, want ik bin noar de grootvader van mien moeders vader nuumd; mien broer in Denekamp is noar Derk-ome nuumd, oom Gait, die was zoo eerlik as gold, die is failliet goan, die hef net zoo lang werkt, totdat he der boovn op kwam en die lustn geern n börrelkn, wat hij ook döt, ook eeuwige heern en mien breur zeg aait a'k ne rieksdaalder verzoepe, hoef ik hem ook niet te verdienn.
E: van dee geest, dat door ze rechtevoort nich meer zoa, mer at der een wördt geboorn hè, wördt dan neumd noar de grootolders, dat zegt ze ok wa es mangs, dat de kleankeender nog meer liekt op de grootolders as op de eagn olders, dat der ne generatie wördt owwerslaagn, dat bi'j wa met mie eens? Dat dat meestal t geval is. Ie hadn t doar net owwer de geest, ja.
S: Ik zag laatst, toen was ik bie iemand, die jongs hebt er moeder nooit kend zoowat, die bint aait alleen bleevn, hebt nooit gen vrolle in huus had en toen zea mien breur es moal, he har nog n halfbreur in Oldnzaal woonn, doar prakkeer ik 's oavnds over noa, joa, dee woont achter Sleebos. Toen stun he moal an de weg toen miene eerste vrouw ziek was en ik fietsn doar langs op t ziekenhuus an en toen zeg he, doar is Schleepers nog, Ik zeg, Schleepers, ik sprung van de fiets of, ja zeg he, ik bin bie Beukers groot bracht, Ik zeg Kotterink woar die jongs van waarn die beide die op Slaghaarn nog zatn, die mevrouw is heel vroeg störvn en hij was an t waterschop en doar woonn Kotterink net an, doar zal he ook wa moal oetschotn weezn en toen ik die jonges goed bekeekn, die doar was, at ik dat wus, ik zea later teegn miene vrouwe, ik zea, t is precies zien eevnbeeld, precies zien eevnbeeld, precies.

SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.    SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.

Beschrijving

Als een uil of hond schreeuwt dan komt er een dode. Naar wie je bent vernoemd, daar lijk je veel op.

Collectie Engelbertink, verslag 19, verhaal 8

Kotterink    Kotterink