Een sage (mondeling), mei 1962

Hoofdtekst

Ik was is ne keare bi’j den olden smid Beskers in Wenters en ton zoog e dat ik Wiegert heten van veurname. Dan heb i’j nog geld tegoo van Napoleon, zea te ton. En ton ik um vroge: Hoo dan? vertellen e mi’j ut volgende verhaal.
Mien grotmoder kwam van Brevaort en ut wazzen arme leu. Zo arm, dat eurn man, den naor ut zeggen Wiegers hef ehetene, zich as soldaote ging verhuren an de stad Brevaort. Ut was in de tied van Napoleon en de stad mos ne bereane soldaote levvern. A’k wearkomme, dan zö’w wal wear wieter zeen, zea te der bi’j, maor hee veel al gaw en grotmoder hef noojt gin geld ekreggene, want de stad Brevaort mos too nog ne soldaote levvern veur den tocht naor Rusland. En noo bunt ter altied nog Beskers, dee van veurname Wiegers heet, dat eigeluk ne achtername is. En mien grotmoder is later wear etrouwd.

Beschrijving

Ik was een keer bij smid Beskers in Winterswijk toen hij zag dat mijn voornaam Wiegert is. Ze zei dat ik geld tegoed heb van Napoleon. Mijn grootmoeder kwam namelijk uit Bredevoort en ze hadden het niet breed, dus haar man, die Wiegers heette, ging bij het leger van Bredevoort. Dat was in de tijd van Napoleon. Bredevoort moest soldaten leveren voor de tocht naar Rusland, maar haar man stierf en mijn grootmoeder heeft het geld nooit gekregen. Nu is er altijd nog Beskers, die de voornaam Wiegers heeft, wat eigenlijk een achternaam is. En mijn grootmoeder is later weer getrouwd.

Corpus Krosenbrink, verslag 7, verhaal 2 (archief Meertens Instituut)

Beskers, Wiegert, Napoleon, Wiegers    Beskers, Wiegert, Napoleon, Wiegers