EGGEN008006 - geraakte jongen.

Een sage (mondeling), donderdag 07 mei 1970

Onderwerp : geraakte jongen.
Tijd : einde 19de eeuw

Vreuger waor dat op de boerderieje in de zomerdaag e hiēl leve. De woort pes saoves laat gewèrrik en dan zaot ederien bieëin
Miene vader leep dèk bie anger luu nao binne. Dao houwe ze e jungske va twèlf jaor, wat geraak waor. Dae laag ummertoe in ze bèd. Es 'r dan sjleep, lachden ‘r ummer, hiēl hèl.
Dan ging de vader va mich nao 'm, pakden 'm op en lag 'm op ’n ander zie. Dan zag dat jungske niks mjè en sjleep röstig wiejer.
Mèh es 'nen angere dat perbeerde, kraoge ze neet van de plaats. De kòsten 'm neet ins op de rök legke. En dan brölde 't menneke van de pien. Naoderhand is 'r aug gesjtorreve.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Jongen die door de kwade hand is geraakt is bedlegerig en lacht in zijn slaap. Vader van verteller is de enige die hem op een andere zijde kan leggen. Anderen krijgen hem niet van zijn plaats. Jongen sterft later.

Collectie Eggen, verslag 8, verhaal 6 (Archief Meertens Instituut)

G263.4 - Witch causes sickness.    G263.4 - Witch causes sickness.