- Hadden de meiden ook eh… wisten ze ook methoden om heksen te herkennen?
- Hadden ze dat? Ik dacht van wel, ja. Ja, zo’n heks die, die eh… die vloog ’s nachts. En die bad nooit en sloeg een kruis met d’r linkerar… hand. In plaats van… wij doen het met onze rechterhand. En verkeerd om. Hoe precies weet ik niet meer, maar va… ik geloof dat ze beneden begonnen, precies ‘t tegenovergestelde van wat wij de… doen. En als ze dat deden…dat, als ze langs een kerk kwamen deden ze dat, en ze spogen in de richting van de kerk. Ze kenden God noch gebod. Ik hoor ’t d’r nog zeggen.
- Maar ze sloeg toch een kruis, tegengesteld.
- Ja, uit..uit... gewoon, als belediging, de verkeerde kant, als belediging voor de kerk. Was… ze waren verschrikkelijk anti-paaps, heksen, daarvan kon je ze aan herkennen. Als je dat zag, als ie… als je iemand dat zag doen, wij woonden bij de kerk, bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk, als je dat zag, dan moest je heel hard weglopen. Dat was dan niet pluis.
- Waren ook mannelijke heksen.
- Ja, vertel es.
- Ja, d’r waren ook mannelijke heksen. Ik heb ze nooit gezien, maar ik weet dat v… vertelden ze dat ze bestonden. Dat je niet moest denken dat er alleen maar ehm… vrouwelijk heksen waren, nee, d’r waren ook mannelijke heksen. En die waren lang, mager, met holle ogen, grote neuzen, en die al… wa… hadden grote hoeden op die vuil waren en groen uitsloegen, ehm… ze hadden wapperende jassen aan en dat was dan een mannelijke heks. Wat ze precies deden is mij nooit helemaal duidelijk geworden. Maar dat… die bestonden dus.
- Ze vertelden wel eens van ehm… in de kerk, dat ehm… als dan de… de pastoor het zegenend gebed uitsprak, …
- Gillend liep ze dan weg.
- O, hebt u daar ook iets van gehoord?
- Ja, dan liep ze gillend weg. Inderdaad, dat was ik vergeten. Als z… inderdaad als de pastoor dus een kruis uitsloeg, dan werd ze of meteen goed, dan was ’t afgelopen, was ze de… hè, demonen uitdrijven, of ze liep gillend weg en spuwde vuur en gal. En rook naar zwavel. Ze was een beetje meer… duivels.
- Dan vraag je je af waarom gingen ze naar de kerk toe, hè? Waarom…
- Ja, nee, nee, nee, als pastoor gewoon langskwam. Ja. Of als je een rozenhoedje liep te bidden, we hebben dus in Maastricht die bidweg en die Maria heeft dat zelf ge…, dat is ook een spookverhaal eigenlijk. Ze… Ze… ’s om te gillen gewoon hoe… dat vind ik zo iets bezopens, hoe die me… hoe dat Sterre-der-Zee-beeld, hoe dat rondgesjouwd is, dat vind ik gewoon een giller. Maar dat als je dus met zo’n rozenhoedje die straat liep, d..w… hè, bepaald parcours, en d’r kwam een heks langs dan eh… gebeurde hetzelfde met zo’n heks. Ik heb dat nooit mogen meemaken, maar eh… ik ben wel eens meegesleept op zo’n bidweg, die werd eh… iedere zaterdag geloof ik gehouden, iedere zaterdagavond werd zo’n bidweg we… met de pastoor voorop en de hele prevelende gemeente d’r achteraan door de straat-?-, heel merkwaardig iets.

Onderwerp

SINSAG 0643 - Hexe erkannt. Sie kann die Kirche nicht verlassen, weil das Messbuch offen liegen blieb (rächt sich an dem Messdiener).    SINSAG 0643 - Hexe erkannt. Sie kann die Kirche nicht verlassen, weil das Messbuch offen liegen blieb (rächt sich an dem Messdiener).

Beschrijving

Heksen kon je herkennen aan het feit dat ze ’s nachts vlogen, nooit baden (verleden tijd van bidden) en een kruis sloegen met de linkerhand en verkeerd om (van onderen naar boven en van rechts naar links). Als ze langs een kerk liepen dan spogen ze in de richting van de kerk. Ze waren vreselijk anti-paaps. Als er een pastoor langskwam of iemand een rozenhoedje bad, dan liep een heks gillend weg. Maar soms werd een heks hierdoor goed.
Er waren ook mannelijke heksen. Die waren lang, mager, met holle ogen en grote neuzen. Ze hadden grote, vuile hoeden op en wapperende jassen aan.

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

Onze-Lieve-Vrouwekerk (Maastricht)    Onze-Lieve-Vrouwekerk (Maastricht)