Een sage (mondeling), van woensdag 19 september 1973 t/m maandag 17 februari 1975

Hoofdtekst

Want die lui die kenne me wel. In alle geval eh, ik ben heer Kluijtmans uit de Peel. Dies weer ‘ns aan het woord. Nou wordt me gevraagd iets te vertellen over eh… die dingen waar eigenlijk mijn weten voortgekomen is over de verhalen die hier in de Peel, hier in deze Peel-streek, onder het volk levend zijn gebleven. Al zijn ze de laatste jaren natuurlijk verzwakt, zoals alle folklore en alle legendes verzwakken. Maar ik ben van die leeftijd dat ik dat nog allemaal van ouwere mensen heb horen vertellen dus ik kan dat nog doorgeven. Ik word de volgende week vijfenzestig, dus u begrijpt wel dat ik enkele jaren al op die wereld ben en veel van die mensen die allang overleden zijn, die verhalen heb ik nog in m’n hoofd! Dus als er hier in de Peel, das toch een… een terrein, of een plek, die voor die dingen buitengewoon vatbaar was, door de vreemde, donkere, onnatuurlijke toestand hier heerste, van god aan alle mensen verlaten streek, een woest moeras. Dat de mensen daar onder invloed van hallucinaties of verbeeldingen tot bepaalde gezicht, noem het maar zo, kwamen en eh, misschien was het vaak angst, bijvoorbeeld als ik het verhaaltje vertel van die fietser door dat bos, die als een razende begon te trappen omdat die meende de duivel achter op z’n drager zat. Maar toen ie uit dat bos kwam, toen merkten ie dat een tak tussen z’n wielen zat. Ja, zoiets hè, dat is vaak ehm… geëmotioneerde angst van kleine zielen.

SINSAG 0934 - Teufel lässt sich tragen.    SINSAG 0934 - Teufel lässt sich tragen.

Beschrijving

In de Peel doen vele volksverhalen de ronde, mede door het vreemde, woeste landschap. Zo fietste er eens een man razend door het bos die dacht dat hij de duivel achterop zijn fietsendrager had, maar dat bleek een tak tussen zijn wielen te zijn.

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

De Peel    De Peel