Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

VODA_031_04

Een sage (mondeling), 1972

Hoofdtekst

[Tikkende klok, op verschillende momenten in de opname te horen.]
In de omgeving van Montfort was een plaats die tot voor een veertig, vijftig jaar door oudere mensen genoemd werd ‘de Prins zien Graaf’, dat wil zeggen: het graf van de prins. Eh… de mensen vertelden dat daar iemand begraven lag die heerser was geweest over een uitgestrekt gebied. Door de herders…eh… door de schaapherders die in dat gebied dat meestal heide en struikgewas was hun eh… schapen dreven, wisten deze plaats precies aan te wijzen en hielden daar een soort grafheuvel in ere. Dat was een plaats die was kenbaar aan drie eikenbomen die daar stonden.
Van… de volksmond eh… schreef die heer toe dat dat een machtige heerser was geweest over een groot gebied, groter dan Limburg, maar dat hij door z’n gedrag door Onze-Lieve-Heer gestraft werd en dat hij in armoede verviel. Hij had alleen nog maar Montfort met ’t kasteel waar hij toen op ging wonen. En van daaruit ging hij met een troepje rovers als roofridder de omtrek af om te plunderen, totdat hij op een goeie dag ver… op zo’n tocht vermoord werd. Dat is ’t verhaal wat ’r over ging.
Dit verhaal dat heeft eigenlijk een historische achtergrond, want eh… het is terug te voeren naar een bekende heer van Montfort die inderdaad prins-bisschop van ’t prinsbisdom Luik is geweest, ongeveer 1250, en die in een oorlog met z’n opvolger aan z’n eind gekomen is. Men vermoedt dat hij begraven is geworden bij z’n ouders, dat was eh… Gerard van Gelder en Margaretha van Brabant die in ’t Munster te Roermond in een praalgraf naast elkaar begraven liggen. Men heeft daar een eh… [getoeter] de resten van een… van een mens gevonden, de schedel daarvan was met ’n achthoekige voorwerp een gat in geslagen [voorbijrijdend verkeer]. En eh… zo is ’t waarschijnlijk dat de volksmond hier de plaats dus in ere heeft gehouden waar-ie oorspronkelijk in ongewijde aarde begraven was en later postuum weer in ere hersteld en naar gewijde grond toe gebracht werd.

Beschrijving

Verhaal over (het graf van) de historische figuur Hendrik III van Gelre die eerst prins-bisschop van Luik was, maar later verviel in armoede en roofridder werd.

Bron

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

Commentaar

- De roofridder in kwestie is hoogstwaarschijnlijk Hendrik III van Gelre
(https://li.wikipedia.org/wiki/Hendrik_III_van_Gelder)
- Gelder = Gelre
- Op de losse kaart bij het "Mofers Woardebook" van Dr. Pierre Bakkes (Montfort : Stichting Mofers Waordebook, 2007) staat ‘Prinske Zie Graaf’ aangegeven.
En zie ook https://li.wiktionary.org/wiki/Prinske_zie_graaf

Naam Overig in Tekst

De Prins zien Graaf    De Prins zien Graaf   

Onze-Lieve-Heer    Onze-Lieve-Heer   

Gerard van Gelder    Gerard van Gelder   

Margaretha van Brabant    Margaretha van Brabant   

Naam Locatie in Tekst

Limburg    Limburg   

Roermond    Roermond   

't Munster (de Munsterkerk)    't Munster (de Munsterkerk)   

Montfort    Montfort   

prinsbisdom Luik    prinsbisdom Luik   

Plaats van Handelen

Montfort    Montfort