KEUNING001410 - tsjoensters

Een sage (mondeling), dinsdag 17 april 1962

tsjoensters
It wier by ús mem en hjar. Op in kear wier ús Grytsje sa raer. Mem tocht, hja koe wol stjerre. En altyd hiene wy beppe op 'e tún mei it skiep oan it tsjoar. Soe dy it bern bitsjoene? Dêrom makken wy it kjessen iepen. Der kamen twa en in heale krâns út, sa great as in krintepofke. Der sieten fodtsjes yn binaeid fan de skelk, dy mem krekt makke hie. En beppe wier wer mei it âld skiep op 'e tún. Mem fleach nei bûten mei de gripe yn 'e hân.
"Woestou myn bern dea ha?" rôp hja. Beppe roun mei it skiep op har hûs ta. Om it hurdst. Mar beppe wier der noch earder as it skiep. En it bern wie gau better.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

TM 3109 - Heksenkrans in kussen    TM 3109 - Heksenkrans in kussen

Beschrijving

Verdenking dat grootmoeder kind ziek heeft gemaakt, openen van hoofdkussen waarin twee hele kransen en een halve krans met lapjes zitten. Na verjagen grootmoeder geneest kind.

Collectie Keuning, verslag 14, verhaal 10 (Archief Meertens Instituut)

Grytsje    Grytsje