Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

VODA_037_16

Een sage (mondeling), dinsdag 18 juli 1972

Hoofdtekst

Ik heb vaker heur’n vertell’n, ennuh, dat moet ook zeker waor weez’n. Wan da’s ‘n, da’s was ‘s ’n nus en da zat uh… bij unnuh boer achter ’t huus. Goed… En hoog in een ekelboom. En doorsnee dan heb ze dan een knech, en den knech en un kruk d’r bij. En hij zeg uh… “God daor lig eiereh!” Uh… “Die kunt mooi met karssemisse uut wezen.” Was net zo’n week of drie voor karsemisse. En noe zegt den boer: “Da kan nooit! Da kan nooit…” “He he! Ja zekerder! Da lig eieren en da bin ze me karssemisse open.” Nou da wou hie dan nog wel ’s wedd’n. “Nou,” zegt den nog even, “weddenschap geet an.” En noe zegt die w.. boer: “Nou om de beste koe oet den stal.” Zegt den knecht dat zeet: “Goed.” Maor doe den boeren waor un beetje ’n b… en… Ja heeft een beetje ‘n… uh… knusselden en ja die heft da nie goed bedaon lawe zegg’n. “Ja ik wil elemaol niet an die eere kom.” Maor eh… dat was toch een beetje ‘n gemeen op zunnuh meneer. Toen heffe den knecht den hef een stuurt naor gelaot’n me un boodschap. En toe had ie enen tuud eh ennuh tuurlijk tied. Uhm uh… um… det de raven dus en die eier d’ruut ‘ehaalde. Wer deute die helte die eier d’ruut en die kokte. En deur leggen ze d’r weer in. D’r legge die zo. Doar laat hier dan maor net witten zo de wil hal je kolde miene kol. Dat veurspelte. Nou… En toen karsmissen ’s morgens, toen zegt den jongen: “Ik wil d’r is nou weer bij kroepen.” Er kruppe d’rbij en deur ligt ‘nun ’n un kruuseh in. En toen schreeuwt den jongen van boven oet den boom: “D’r is een wonder gebeurd!” En den boer den keek dan over den nendeure en die korte nendeure en… maor met enen ad den knecht dat zo ‘ezegt van dat is een wonder gebeurd. Toe is den boer in mekaar ‘ezakt. Zie… En noe, zal ‘k oe ’s vertellen wat hij deed den den de ravenus… Dat is steet noe in Xanten nog in de kerke achter ’t altoar. Want… ik heb ’t zelfs persoonlijk niet gezeeën, maor bij oes, lao’k maor zegg’n, grootmoeder, die ging vroeger naor Keele me ’n bedevaart en dan had bij ons, in Belten, de pastoor en heten Van der Hors. En dat is mettegaon met misschien drie of vier bussen van Belte moed, van den bedevaart en ik binnen jach of Duitsland offe Xanten en wol daar ’s extra de mensen wil Beltrum is laoten zien dat dat ravennest stond in Xanten achter ’t altaor.

Beschrijving

Een boer sluit een weddenschap af met zijn knecht over het uitkomen van raveneieren. De boer kookt de eieren om de weddenschap te winnen maar trekt uiteindelijk aan het kortste eind.

Bron

Radio-uitzending Vonken onder de as (NOS)

Commentaar

De achternaam van de verteller is onbekend. Er is alleen bekend dat zijn voornaam Dorus is en dat hij uit Beltrum komt.

Dit verhaal is van hetzelfde type als het verhaal met de identificatiecode: RKOMAGELD0005. Zie: https://www.verhalenbank.nl/items/show/43386
Het betreft hetzelfde verhaal, alleen zijn daarin de eieren wel uitgekomen en speelt het zich af rond Pasen.

Uit handgeschreven aantekeningen blijkt dat dit verhaal mogelijk is uitgezonden in het programma Vonken onder de As (NOS) op de volgende datum: 03-06-1973.

Naam Overig in Tekst

Pastoor van der Hors    Pastoor van der Hors   

Duitsland    Duitsland   

Naam Locatie in Tekst

Xanten    Xanten   

Keele    Keele   

Beltrum    Beltrum   

Plaats van Handelen

Xanten    Xanten