Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

VODA_037_15

Een sage (mondeling), dinsdag 18 juli 1972

Hoofdtekst

Op unnuh karse aovend toen bunde wat aan ’t kaarten. Nou ja, het was twaalf uur ‘ewes. En als je ’t nou viel benemmen wilt, dan zeie: “Ja, ’t is karsemissen, wie moet oetscheien.” Maor toen, toen klopte er nog enen en doe zeggese: “Ja, komt d’r maar in.” En doe zegge: “Mag ik mit doen kaart’n?” “Oh ja, God, waarumme nie. Ja…” En dan geet aan ’t kaarten weer en de help de kaart. Maor ’t duur niet zo lange d’r valt d’r enen de kaarte door. Zo euver de vloer. En die kreeg die kaart op en die zuut datte man wie d'r binnen ‘ekommen is, dat hij klauw’n heeft net as unnun hond, èh. En toe uh… toen kiek die ienen d'anderen gauw an uh en hie stutte d'and’re an en die zegt: “Uh… ’t is nie in orde… loan de kaarten nou maar neergooi’n.” En d’r hedst de kaarten neergegooid èh. Zie… en… dat was natuurlijk om de karse aovend. Maor goed, hoe dat nou verder overloop’n heeft, die man heeft mie... ‘k heb dat van een man die an vertell’n die had zelfs met doen kaart’n en den heft mie ‘ezeg, ja niet vertelt precies, ja nou toen ging de duvel ook weg. Dat… da kan ‘k ‘r nie van zegg’n hè.

Onderwerp

SINSAG 0904 - Der vierte Mann. Teufel als Kartenspieler erkannt am Bocksfuss (Pferdefuss).    SINSAG 0904 - Der vierte Mann. Teufel als Kartenspieler erkannt am Bocksfuss (Pferdefuss).   

Beschrijving

Op kerstavond sluit een vreemdeling zich aan bij een kaartspel. De vreemdeling blijkt de duivel te zijn: een speler ziet diens hondenpoot, waarna de andere spelers hun kaarten neergooien.

Bron

Radio-uitzending Vonken onder de as (NOS)

Motief

G303.6.1.5 - Devil appears when cards are played.    G303.6.1.5 - Devil appears when cards are played.   

G303.4.5.3.1 - Devil detected by his hoofs.    G303.4.5.3.1 - Devil detected by his hoofs.   

Commentaar

De achternaam van de verteller is onbekend. Er is alleen bekend dat zijn voornaam Dorus is en dat hij uit Beltrum komt.
Uit handgeschreven aantekeningen blijkt dat dit verhaal gepubliceerd is in het volgende boek: Entjes, Hendrik, en Jaap Brand. Van Duivels, Heksen en Spoken - Nederlandse Volksverhalen. 's-Gravenhage, Boekencentrum B.V.: 1976.