LYST217 - De Witte Dame

Een sage (vragenlijst), 1937

De Witte Dame
Men spreekt hier nog over "De Witte Dame", langs de Schelde, bij het Hellegat. Die Hellegat was voor enige jaren bijna geheel ingepolderd. Op de witte dame rust een vloek. Ze is in tooverbanden geslagen. Elke eeuw komt ze in donkere nacht, te klokke twaalf uur, meest wanneer de storm raast, wandelend over de Scheldedijk. Ze schrijdt zwijgend voort, in de hoop, dat haar iemand zal aanspreken en haar van haar betoovering wil verlossen. Daartoe moet degene haar volgen naar een onderaards paleis, waar in drie verschillende kamers verschrikkelijke bulldoggen met een sleutel in de muil schatten bewaken: 1e zilver, 2e goud, 3e diamanten juwelen, geborgen in grote zwarte eikenhouten koffers, met zware ijzere banden erlangs. Tot nog toe waagde het niemand haar toe te spreken en haar te volgen om haar opdracht te vervullen en haar de vrijheid te hergeven.

Beschrijving

Op de witte dame rust een vloek. Ze is in toverbanden geslagen en moet elke eeuw in een donkere nacht om klokslag twaalf uur over de Scheldedijk wandelen. Als iemand haar aanspreekt en haar opdrachten opvolgt, kan de witte dame bevrijd worden. Diegene die haar aanspreekt moet dan met haar afdalen naar een onderaards paleis, waar bulldogs drie kamers met zilver, goud en diamant bewaken. Tot nu toe is er nog niemand geweest die haar opdracht heeft willen vervullen, dus moet de witte dame nog steeds ronddwalen.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier I.139, archief Meertens Instituut

Schelde    Schelde