Een sage (vragenlijst), 1937

Hoofdtekst

Te Leende woonden de kabouters in de heuvels die daar in de nabijheid van het dorp zijn gelegen. In dit dorp werden zij zeer bemind en deed men hun alle goed. De aardmannetjes waren dan ook dankbaar en verrichten in eenige huizen al het werk, zoodat in den vroegen morgen het graan gedorscht en het brood gebakken was. Tot loon zetten de bewoners de een of andere spijs klaar, die de dwergjes des nachts gebruikten.

Onderwerp

SINSAG 0063 - Die hilfsbereiten Zwerge arbeiten in der Nacht für die Menschen für Nahrungsmittel (Tabak, Geld)    SINSAG 0063 - Die hilfsbereiten Zwerge arbeiten in der Nacht für die Menschen für Nahrungsmittel (Tabak, Geld)

Beschrijving

Uit dankbaarheid voor al het werk dat de aardmannetjes 's nachts voor hun verrichten, zetten de inwoners van een klein dorpje iedere avond een lekkere maaltijd klaar.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier K.168, archief Meertens Instituut

Die Hilfsbereiten Zwerge arbeiten in der Nacht für die Menschen für Nahrungsmittel.