Een sage (vragenlijst), maandag 26 juli 1954

I. De duivel
1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staat enz.).

Bijlage Verhalen i.v.m. de duivel behorende bij vragenlijst no. 18
Mijn oom (aldus de verteller, diens naam weet ik niet meer 1) was 's nachts altijd erg onrustig. Hij voelde zich altijd onveilig. Niemand begreep, hoe dat kwam. Op een keer liep hij 's avonds op straat en het begon hevig te onweren. Op een gegeven moment een zware slag. Mijn oom danste op één been in het rond. Hij kon niet ophouden. Het was net of een vreemde macht, natuurlijk de booze hem dwong zo te doen. Niet lang daarna is hij gestorven.
Toen is het raadsel opgelost. Want in zijn hoofdkussen was een krans van veren. Hieruit bleek dus duidelijk, dat hij in de macht van de booze geweest was.

[1) Dit verhaal heb ik gehoord van een knecht van mijn vader, toen ik een kleine jongen was.]

TM 3109 - Heksenkrans in kussen    TM 3109 - Heksenkrans in kussen

Beschrijving

Alsof hij door de boze wordt gedwongen kan een man bij onweer niet ophouden met dansen op één been. Na dood wordt in zijn kussen een krans van veren gevonden, teken dat hij in de macht van de duivel is geweest.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier K092p (Archief Meertens Instituut)

D1721.1 - Magic power from devil.    D1721.1 - Magic power from devil.