Een sage (vragenlijst), woensdag 01 februari 1956

I. De duivel
Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staat enz.).

Ongeveer 60 jaar terug moet een dronken bende in het niet meer bestaande café Barendse in IJsselmuiden een heilig avondmaal geimiteerd hebben. Plotseling ging het licht uit en werden de mensen door onzichtbare handen zodanig geslagen, dat één er aan gestorven is en sommigen met de hoofden door de staken van de stoelen lagen.

Beschrijving

Cafébezoekers die het heilig avondmaal nadoen worden, nadat het licht plotseling is uitgegaan, door onzichtbare handen geslagen.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier F090p (Archief Meertens Instituut)

Q235 - Cursing punished.    Q235 - Cursing punished.

Q222 - Punishment for desecration of holy places (images, etc.)    Q222 - Punishment for desecration of holy places (images, etc.)

Barendse    Barendse

IJsselmuiden    IJsselmuiden