Een sage (vragenlijst), woensdag 01 februari 1956

I. De duivel
1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staat enz.).

Bij mijn grootmoeder in IJsselmuiden kwam wel eens een dronkaard die de bijnaam "dronkende tule" had. Het is wel voorgevallen dat hij door een donkere laan achter haar huis moest als hij dronken was. Hij riep dan: "Evertje (dat is grootmoeder), de duivel is daar weer, maar ik ben niet bang. Hij heeft koperen handen, maar ik zal hem." Meermalen hoorde men hem daar dan hevig schreeuwen en vloeken. Hij kwam dan onder het slijk en eendenkroos weer te voorschijn en zei dan dat hij met de duivel had gevochten.

SINSAG 0916 - Kampf mit dem Teufel.    SINSAG 0916 - Kampf mit dem Teufel.

Dronken man beweert dat hij niet bang is voor de duivel en met hem heeft gevochten.