FWOUT028 - Welkom

Een broodjeaapverhaal (boek), 1988 - 1991

Welkom
Voor zover we kunnen nagaan zou dit het eerste verhaal zijn dat ontstaan is over de ziekte AIDS. Het bezit de klassieke elementen van de pseudo-anekdote (het exotische element, de sluipende moraal) en koppelt deze aan het gruwelijke feit dat de ziekte ongeneeslijk is en tot een zekere dood leidt.
Een meisje ging naar Marokko op reis en op een avond ontmoette ze een knappe zoon van de woestijn. Na een zeer gezellig dineetje en een glaasje wijn was een vakantieliefde geboren. Het meisje had een fantastisch romantische tijd, maar na veertien dagen zat haar vakantie erop en namen de tortelduiven hartstochtelijk afscheid. Haar knappe vakantiescharrel gaf haar als afscheidsgeschenk een pakje, met de instructie het pas te openen als ze thuis aankwam.
Onderweg dartelden de vlinders in haar buik, ze trilde nog van de opwinding, van de perfecte romantiek, en tegelijk voelde ze een wee, misselijkmakend gevoel vanwege de verloren liefde. Nauwelijks thuisgekomen, opende ze vol spanning het pakje. Tot haar ontzetting rolde er een dode rat uit het pakje, met een klein briefje opgespeld: Welkom in de wereld van AIDS.
Dit verhaal komt oorspronkelijk uit begin jaren zeventig. Het begint op dezelfde manier (meisje ontmoet knappe vreemdeling en begins een romance), maar in de oude versie staat de knappe vreemdeling haar al op te wachten op de luchthaven van bestemming. Hij neemt het pakje terug in ontvangst met de woorden: 'Bedankt voor het smokkelen van mijn drugs.'

BRUN 05540 - AIDS Mary, AlDS Harry    BRUN 05540 - AIDS Mary, AlDS Harry

Beschrijving

Een vakantieliefde geeft een meisje een pakje dat ze thuis pas mag openen. In het pakje zit een dode rat met een briefje: Welkom in de wereld van AIDS. In de oorspronkelijke versie van het verhaal wacht de vakantieliefde haar op de luchthaven van bestemming op en neemt het pakje terug met de woorden: 'Bedankt voor het smokkelen van mijn drugs'.

Frank Wouters: Waar gebeurd? Brussel 1991, p.46

AIDS Mary, AlDS Harry