RCELI0105_0105_566 - Grenssteenverzetter spookt

Hoofdtekst

Ik heb er in den tijd ene gekend, dat was gene rechde goeie. Die had een stuk land tegen dat van 'nen andere, en hij wou dat van hem groter maken. En toen hij de paalstenen opgepakt en 'ne meter omgezet; zodoende had hij 'nen aalke meter bij. Alle navonden kwam die terug met de paalsteen op zijne rug, 'ne zware steen, en dan schreeuwde hij altijd: 'Boe moodichem zétte, boe moodichem zétte?' En ene zei: 'We moesten daar eens met 'ne man of ettelijk naar toe gaan om dat gedaan te maken, maar daar was niemand die dors. Als ze teraan kwamen maakte ze zich d'rekt onder de voeten uit. Toen was er toch ene die dat moe werd: hij gong er op 'nen avond naar toe, en toen hij weer riep: 'Boe moodichem zétte, boe moodichem zétte?' toen riep die: 'Zétem nondejie boestem gehaalsj hébs.' En van toen af was hij verlost en toen hebben ze hem nooit meer gezien.

SINSAG 0404 - Wo soll ich ihn hinsetzen?    SINSAG 0404 - Wo soll ich ihn hinsetzen?

Beschrijving

Een man had de grenspaal van zijn land verplaatst om een groter veld te hebben. Na zijn dood kwam de man terug als een spook met een grenspaal in zijn handen. Het spook riep de hele tijd: "Waar moet ik de grenspaal zetten? Waar moet ik de grenspaal zetten?" Op een dag had iemand de moed om te antwoorden: "Zet de paal verdomme terug waar je hem gehaald hebt!" Toen was het spook verlost.

R. Celis, Leuven, 1954

1.4 Luchtgeesten