Hoofdtekst

‘k Heb ‘ne keer met mijn dochter naar Sutie Bouckaert van Sint-louis geweest en ‘k krege ’n flaske mee. En als ‘k voort ga, zegt ie: "’k Ga ne keer wat vragen." –"Vraag maar", zegge ‘k, "’t vragen is vrij en ’t ontzeggen staat erbij." – "Ewel", zegt ie, "als ge iemand tegenkomt op de bane en dat ze vragen van waar dat ge komt en hoe dat het ga met ’t meiske, zeg niet! Spreek niet, ga voort, ge mag absoluut niet antwoorden, want ‘k kenne toen niet meer doen. Zeg noch ja noch neen! Gaat ge ’t doen?" ‘k Zegge: "Ja’k", en mijn ziele, ‘k kwame iemand tegen, ’n oude vrouwe, heel in ’t zwart, en ‘k kende ze al geen kanten. En ze zei: "Hoe gaat het met ’t meiske, is ’t ziek dè?" En ‘k liepe zere voort en zeie niets. En ’n paar dagen later was mijn dochter genezen.

Beschrijving

Een vrouw was met haar zieke dochter bij een genezer in Sint-Louis. Ze kreeg een flesje van de man, die haar verder nog de volgende raad gaf: "Mocht je onderweg iemand tegenkomen die vraagt waar je naartoe bent geweest en hoe het met je dochtertje gaat, antwoord dan niet. Anders kan ik niets meer voor je doen". Toen de vrouw naar huis ging, kwam ze een oud vrouwtje tegen dat in het zwart was gekleed. Het vrouwtje vroeg: "Hoe gaat het met het meisje? Is ze ziek?" De moeder antwoordde niet en ging naar huis. Enkele dagen later was haar dochter genezen.

F. Van Houdenhove, Leuven, 1967

west-vlaams (tussen schelde en leie)