RCELI0039_0039_443 - Auwelkes breiden mest op het veld

Hoofdtekst

De mensen vertelden dat de auwelkes aan de Zandberg zaten, den Audsberg zeggen ze ook, in pijpen. Die kwamen overdag naar de mensen, en voor een brood breiden die het heel mest. Die zijn vertrokken met het luien van 's morgens, 's middags en 's avonds. Zo vertellen ze.

Onderwerp

SINSAG 0052 - Zwerge graben eine unterirdische Verbindung (Graben)    SINSAG 0052 - Zwerge graben eine unterirdische Verbindung (Graben)

SINSAG 0063 - Die hilfsbereiten Zwerge arbeiten in der Nacht für die Menschen für Nahrungsmittel (Tabak, Geld)    SINSAG 0063 - Die hilfsbereiten Zwerge arbeiten in der Nacht für die Menschen für Nahrungsmittel (Tabak, Geld)

Beschrijving

Vroeger woonden de alvermannetjes in onderaardse gangen in de Zandberg, ook wel Audsberg genoemd, in Opoeteren. Overdag deden de alvermannetjes het werk van de mensen, bijvoorbeeld het bemesten van het veld, in ruil voor een brood. De alvermannetjes zijn verdwenen sinds de kerkklokken iedere ochtend, middag en avond worden geluid.

R. Celis, Leuven, 1954

1.2 Aardgeesten