MDREE0124_0124_2121 - Ekster brengt trouwplannen in de war

Hoofdtekst

Eksters en uilen, dat brach(t) altijd ongeluk. Dat was ook een huis, doa ging de dochter trouwen, en ze waren h'r aan 't vjaardig maken voor noa de kerek te gaan. En terwijl was zjus een ekster voor de deur aan 't kièke (= roepen). En de zuster ze(g)t: 'hoort, zje zijt zo van dat speel (= spel) nog nie af.' Mè ze gaven doa nie veel attentie op en ze gingen door. Mè in de kerek moesten ze e briefken hebben van den deken dat ze geroepen was. Tcha, en toen hadden ze geen en de pastoor weigerde. 'Ich kan oech (= U) nie trouwen, zei die, zolang as ich dat briefke ne heb.' Toen hebben ze eerst het briefke moeten halen gaan bij de deken van Tongeren of Loon (= Borgloon) en toen hebben ze 's a(ch)ternoens moeten trouwen. Da's otentik (frs. authentique) waar gewees(t).

SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.    SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.

Beschrijving

Eksters en uilen brachten ongeluk. In Millen maakte een moeder haar dochter klaar voor diens huwelijk, toen er buiten een ekster riep. Daarop zei de zus van de toekomstige bruid: "Horen jullie dat? Daar zijn jullie nog niet vanaf!" Toen het meisje in de kerk kwam, deelde de pastoor mee dat hij geen huwelijk kon inzegenen zonder dat men een brief van de deken kon voorleggen. Omdat men de brief in Tongeren of Borgloon moest gaan halen, kon het meisje pas na de middag trouwen.

M. Dreezen, Leuven, 1967

1.4 Luchtgeesten