Een sage (mondeling), woensdag 27 januari 1999

Hoofdtekst

Op 27 januari 1999 komt een bejaard echtpaar het Volksbuurtmuseum Oud Lombok binnen. De vrouw is geboren en getogen in Lombok en zou er wel uitgebreider over willen vertellen een andere keer. Het echtpaar woont nu in Overvecht, maar de vrouw komt nog altijd in Lombok handwerken. Het handwerkclubje slinkt echter; er gaan veel vrouwen dood, en er komen geen nieuwe bij, want er wordt niet veel meer gehandwerkt.
Mevrouw is geboren in 1913, haar man in 1911. Mevrouw heeft 52 jaar in de Van Heutszstraat gewoond. Ze typeert de wijk als een arbeiderswijk, maar "wel een nette arbeiderswijk, geen armoebuurt. Want je hebt nog wel verschil in arbeiderswijken." Ze komt uit een socialistisch nest; haar vader was bij de SDAP en ging als jonge man met Troelstra mee om hem te beschermen, "zodat hij geen klappen kreeg." Toen ze nog kind was, was de omgeving van Lombok nog volop weiland. Haar vader fietste eens langs een weiland waar een koe stond te klaveren, en daar was niemand bij. Toen is hij naar de hoeve gegaan om te waarschuwen.
Mevrouw weet zich nog heel goed te herinneren dat ze wel bij haar vader achterop de fiets zat. Langs de Vleutenseweg stond een hele grote, oude boom. Op een keer vroeg ze aan haar vader: "Waar kom ik eigenlijk vandaan? Hoe zijn jullie aan mij gekomen?" En toen wees haar vader op die grote, oude boom en zei: "Ik fietste op een dag langs die boom, en toen hing jij eraan, en je riep naar mij: 'Neem mijn, neem mijn. Ik zal altijd zoet zijn.' En toen heb ik je mee naar huis genomen."
Maar ik ben niet altijd zoet geweest, hoor, voegt de vertelster er lachend aan toe.

TM 4904 - Waar de kinderen vandaan komen.    TM 4904 - Waar de kinderen vandaan komen.

Beschrijving

Een meisje vraagt aan haar vader waar zij vandaan komt. De vader wijst haar een boom en vertelt dat zij daar op een dag in hing. Ze riep: "Neem mijn, neem mijn. Ik zal altijd zoet zijn." En toen heeft de vader haar uit de kinderboom geplukt en mee naar huis genomen.

mondelinge mededeling

Zie onder Beeld voor een ansichtkaart uit ca. 1900 met de weergave van een kinderboom.