MVANK0195_0195_9804 - Hoe men heksen herkent en afweert

Hoofdtekst

Een heks die kunde herkenne as er een zwarte kat in ’t kore zit en ge maakt dan mee uwe voet een kruis in ’t zand en as ze dan omloert dan is ’t een heks. Jo en een goe middel tege hekse, dat is ne stok mee een stopnaald aan.

Onderwerp

SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.    SINSAG 0608 - Andere Begegnungen mit Hexentieren.

SINSAG 0641 - Hexe erkannt. Sie sieht sich um, wenn ihr Fusstritt gekreuzt wird (rächt sich).    SINSAG 0641 - Hexe erkannt. Sie sieht sich um, wenn ihr Fusstritt gekreuzt wird (rächt sich).

Beschrijving

Als er een zwarte kat in het koren zat, moest men met zijn voet een kruisteken in het zand maken. Als de kat omkeek, dan was het een heks. Een stok met een stopnaald was een goed middel tegen heksen.

M. Vankerkhoven, Leuven, 1964

limburgs (grensgebied kempen-hageland)