WACHT0050_0050_3175 - Witte juffrouw belooft een schat - verschijnt als een slang. Verzonken kasteel

Hoofdtekst

Aan het kapelleke van Kuenen was dat vroeger allemaal water en bos daar. De mensen vertelden dat daar vroeger een kasteeltje in de grond was gezakt. Een jonge gast kwam op een avond terug van het kerseren en toen zag hij daar een witte juffrouw. Ze sprak hem aan. Ze zei dat hij om twaalf uur moest terugkomen, dan zou ze daar zijn met een sleutel in haar mond en ze zou hem een kist geld, een schat geven als hij die sleutel nam. Hij moest beloven van om twaalf uur terug te komen. Maar hij had moeten vragen dat ze in dezelfde gedaante zou terugkomen, hij had moeten zeggen: 'Verschijn gelijk ge zijt.' Maar hoe is dat als een mens de schrik op zijn lijf heeft. Hij ging naar huis en hij vertelde dat aan zijn vader en hij zei dat hij niet durfde teruggaan. Zijn vader vroeg of hij dat beloofd had: 'Ja', zei de jongen. 'Dan moet ge dat ook doen', zei de vader. De jongen ging om twaalf uur terug. Toen zag hij daar een slang met een sleutel in haar mond. Hij verschoot zich en ging lopen. Drie dagen later was hij dood. Zo heb ik het horen vertellen. Of dat zo gebeurd is, weet ik niet.

SINSAG 0301C    SINSAG 0301C

Beschrijving

Men vertelde dat bij de kapel van Kuenen een kasteel in de grond was gezakt. Een jongeman die op een avond terugkwam van een bezoek aan zijn vriendin, zag bij de kapel een witte juffrouw verschijnen. De juffrouw liet de jongen beloven dat hij diezelfde nacht om twaalf uur zou terugkomen. De juffrouw zou dan de sleutel van een schatkist in haar mond hebben. Toen de jongeman om middernacht terugkwam, zag hij op die plaats een slang met een sleutel in de muil. De jongen reageerde verschrikt en liep terug naar huis. Drie dagen later is de jongen gestorven.

W. Achten, Leuven, 1971

1.4 Luchtgeesten