Hoofdtekst

De Gerwébende wos ook e hele dievenbende in ’t begun in ’t klene. Z’èn toen zoverre gekommen dat z’e vrouwe overre vermordden up Amersvelde. De die èn aardig gepakt geweest ol e vrouwe te vele koeten in èn herberge. De kommissaris van Staân ging ze pakken enne zat up de zolder. En ’t kwam dor e vrouwe die heur vint beklapte datten zijn part niet en hadde. En z’èn toen ’n een en ’n andern gepakt.

SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.    SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.

Beschrijving

De bende van Gerwé vermoordde een vrouw in Amersvelde. De rovers werden ontmaskerd doordat enkele vrouwen in een herberg hun mond voorbij hadden gepraat. Eén van de vrouwen beklaagde zich erover dat haar echtgenoot zijn rechtmatig deel van de buit niet had gekregen. De commissaris van Staden arresteerde de rovers op een zolder.

S. Top, Leuven, 1964

4. Historische sagen