Een exempel (mondeling), woensdag 22 maart 2000

Hoofdtekst

SR: "Nou, mijn moeder heeft geleerd... Kijk, het zijn hindoe's. We zijn als hindoe opgevoed. Normaal ging ik iedere zondag naar - als het kon dan - naar onze tempel: Hermandir. En... katholieke kerk of wat voor kerk dan ook, als ik even meemocht, dan ging ik mee. En als ik een boekje kreeg, dan zong ik mee. Mijn moeder zei altijd: 'Ga je langs een kerk? Maak even een buiging. Want daar wordt ook gebeden voor diezelfde God.' Dus dat heb ik van kleins af meegekregen. Hier ben ik ook in alle kerken geweest. Meegebeden. Want je weet: je bidt voor die ene God. En mijn moeder zei: 'Je geloof moet je zien als een boomstam. Die boomstam is God. En die vertakkingen dat zijn die stromingen. Dus je krijgt toch voedsel van diezelfde God. Alleen die... Kijk, ze heeft ons ook uitgelegd: 'De takken, moet je kijken hoe vredig ze leven met elkaar. Maar wij mensen, we vechten met elkaar. We maken ruzie met elkaar. Wie is er nou verstandiger? Die boom of wij?' En als je dat meekrijgt, dan kijk je naar die boom en dan denk je: o ja, dat had moeder gezegd."
(Verteld in Dienstencentrum West op 22 maart 2000)

Beschrijving

De stam van een boom is God. De takken zijn de verschillende religies. Niettemin krijgen ze hun voeding van één en dezelfde God.
Een boom is wijzer dan de mens. De takken leven onderling in vrede, de mensen maken onderling ruzie.

opname van interview in Dienstencentrum West op 22 maart 2000 (bandopname archief MI)

Hermandir    Hermandir