MHERM0174_0174_4629 - Heks in diergedaante a) Kat 2) Stomme kat

Hoofdtekst

Do wor e vromes hê en dieje hâ ne slechte nôm. Op ne zondôg, zôte pâ, mâ en de keinger achter de stoof. Plots kâm ter e zwat ketje benne al schrieënd. Pâ hâ ni rap schrik en goeide het de deur uit. Da ketje kâm trug en de deur en vinsters worre tou. Pâ goeide het trug buiten, mor het kâm weer trug. Dan hê pâ het inne stoof gestoke. Twi gôg lôter zôg ter da vromes en die vrug: 'Wa heb dji bê da ketje gedôn?' - 'Verbrand' zee pâ. Vieje hebbe van da vromes noets niks nemie gehuurd, mor pâ hâ e stekske gwijde kôs, sôme bê 't ketje in 't vuur gesteke.

Onderwerp

SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.    SINSAG 0640 - Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.

Beschrijving

Op een zondag zaten een man en een vrouw samen met hun kinderen bij de kachel. Toen er een miauwend katje binnenkwam, gooide de man het weer buiten. Hoewel alle deuren en ramen gesloten waren, kwam het katje opnieuw binnen. De man gooide het dier weer buiten. Toen het katje voor de derde maal binnenkwam, gooide de man het dier in de kachel. Twee dagen later zag hij een vrouw, die vroeg: "Wat heb je met het katje gedaan?", waarop de man antwoordde: "Verbrand". Daarna heeft de man niets meer over de heks gehoord. Hij had samen met het katje een stukje van een gewijde kaars in het vuur gegooid.

M. Hermans, Leuven, 1966

limburgs (herk-de-stad)