Hoofdtekst

’t Was een, en hij kwam altijd were ’s nachts. En ge hoorde daar rotelen en klappen en doen, en dat was altijd voort: "Waar zou ‘k ze zetten, waar zou ‘k ze zetten?" En de mensen waren vervaard. Maar der was toch één die zijn stoute schoenen aantrok en hij zei: "’k Ga ‘k ik ‘ne keer gaan zien wat dat er daar is of dat ’t spookt of niet!" Hij gaat ginder naar die kouter en hij hoort were die stemme: "Waar zou’k ze zetten, waar zou’k ze zetten?" En die mens antwoordde: "Zet ze waar dat ge ze gehad hebt!" En de stemme bedankte dien mens en hij was verlost, want dat was één die ’n landpale verzet had en alzo grond gepakt had hé. En hij kwam hij op die plaatse spoken om verlost te zijn.

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

De mensen hoorden 's nachts altijd een gerammel en een stem die sprak: "Waar zou ik ze zetten, waar zou ik ze zetten?" Op een nacht antwoordde een dappere man: "Zet ze waar je ze gehaald hebt!" De stem bedankte de man en liet zich niet meer horen. Het was de geest van een boer die een grenspaal had verplaatst. Hij was verlost.

F. Van Houdenhove, Leuven, 1967

1.3 Vuurgeesten