WACHT0227_0228_3574 - Terugkerende dode (Janneke van de Platvijvers) verbannen

Hoofdtekst

Het was oorlog geweest, ik weet niet meer welke, maar ze waren toch aan het vechten geweest in vreemde landen. En daar was een mens die verdwaald was en die had het geld bij hem. En die mens was in de boskages en daar stond de hut van Janneke van de Platvijvers. Die man ging nachtverblijf vragen maar die had schrikkelijk veel geld bij hem en Janneke en zijn vrouw hadden ook niks als van alles tekort. Die man hadden ze slapen en eten gegeven en hem van kant gemaakt toen hij sliep. En dan waren ze alle avonden het geld aan het tellen. 'Ik hoor iets', zei Mieke (vrouw van Janneke) altijd. Ze gingen kijken en dan zagen ze niks. Maar als Janneke dood was, kwam hij terug: 'Geef het weer, geef het weer', zei hij dan altijd. Janneke hebben ze dan verbannen in de Maten, toen dat lang genoeg geduurd had en sinds hebben ze niks niet meer gehoord.

SINSAG 0436 - Mörder kehrt wieder.    SINSAG 0436 - Mörder kehrt wieder.

Beschrijving

Een verdwaalde man die veel geld bij zich had, kreeg onderdak in de hut van Janneke van de Platvijvers. Omdat Janneke en zijn vrouw Mieke in armoede leefden, besloten ze hun gast in zijn slaap te vermoorden en diens geld af te nemen. Daarna zaten Janneke en zijn vrouw elke avond hun geld te tellen. Toen Janneke gestorven was, moest hij komen spoken. Het spook riep de hele tijd: "Geef het terug, geef het terug!" Uiteindelijk heeft men het spook verbannen naar de Maten.

W. Achten, Leuven, 1971

1.4 Luchtgeesten