FBECK0215_0216_250 - Wie sterft met iets op zijn geweten, komt spoken

Hoofdtekst

Hier in 't ven lag een 'winning' en daar had ene gewoond die over alleman wou meester zijn. Toen die dood was, kwam hij terug , zegden ze en die kwam spoken aan de 'brier' van die 'winning', en als ge daar klopte, kwam hij uit. Maar Lovi de Waal had gewed dat hij daar dorst kloppen en daar waren er meegegaan maar die gingen niet tot aan de 'brier', die gingen onder een brug zitten om te kijken. En Lovi de Waal ging tot aan de 'brier' en daar klopte hij en hij riep: 'Krellehuutje kom uit, Krellehuutje kom uit, Krellehuutje kom uit.' Toen kwam hij te paard afgereden en 'het paard zijn staart ging zwik, zwak' zei Lovi de Waal. En de anderen zeiden ook dat ze het paard hadden horen lopen.

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

In een hoeve had vroeger een man gewoond die bekend stond om zijn bazigheid en heerszucht. Toen de man dood was, kwam hij spoken bij de poort van de hoeve. Wanneer men op de poort klopte, kwam het spook naar buiten. Lovi de W. had met enkele vrienden gewed dat hij op de poort durfde te kloppen. Zijn vrienden zaten onder een brug te kijken. Lovi ging tot bij de poort, klopte en riep: "Krellekuutje, kom naar buiten! Krellekuutje, kom naar buiten! Krellekuutje, kom naar buiten!" Daarop kwam het spook op een paard aangereden.

F. Beckers, Leuven, 1947

1.4 Luchtgeesten