Een sage (mondeling), woensdag 22 maart 1967

Hoofdtekst

Op 'e Houtigehage wennen in mem en in dochter, dy koenen beide tsjoene. De mem hiet fan Jeltsje en de dochter Lutske. Net ien fan uzes dy't dêr hwat opite doarst, bihalve ús Boardzer.
Mem warskôge him wit hoe faek, mar dêr steurde er him net oan.
Ritske en Aeltsje wienen tige earme lju, mar Lutske en har man koenen it skoan rêdde.
Doe liende Aeltsje poppeguod fan Lutske har bern. Dy kleantsjes krige it bern fan Ritske en Aeltsje oan. Mar doe rekke dat bern siik. Lutske hie 't bitsjoend.
Doe hong Aeltsje in pot mei nuddels en spjelden oer 't fjûr. Dy moesten siede. Dy moesten Lutske stekke. Dat dienen se ek, en net sunich, hwant dêr kom Lutske hurd by de doar.
"O, hwat stekke se my en hwat dogge se my sear", sei se.
Doe ha se Lutske der yn litten. Dat hienen se noait dwaen matten. Hwant dêrtroch is it bern stoarn. Sy is deatsjoend.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Jeltsje en Lutske, moeder en dochter, zijn allebei heksen. Een kindje is ziek geworden omdat ze de kleertjes droeg van het dochtertje van Lutske. De moeder van het kindje laat een pot naalden en spelden boven het vuur koken om de heks mee te prikken. De heks verschijnt kermend aan de deur en de moeder laat haar het huis binnenkomen. Dat had ze niet moeten doen, want prompt sterft het kindje.

Heks maakt kind (mens) ziek

Jeltsje    Jeltsje