Hoofdtekst

‘k En hoord van e keizer, e gienk deur ’t land en e passeerde langst e klooster. En ze zein: “me leven hier zoender vreze”. En e zei: “’k gon bin 3 dagen werekom. ‘k gon 3 vragen vragen, ‘k gon zien oj nog leeft zoender vreze”. En de kok kwam en e zei: “doe gie mien kleern an, ‘k gon ik ol joen kleren andoen”. E e zei: “zie’j gereed om ’t antwoorden.” “En ja’k” zegt en. En e vroeg: “wiene peinsen’k?” “je peis gie zeker da’j klapt tegen oppersten, mo ’t is tegen de kok.”En e vroeg: “wit je gie hoeveel dan’k ik wèrd zien?” “We, oenzen Here is verkocht ewist vo 32 èlvern pennieng en ‘k schatten daj gie den elt werd ziet” zeit’en.En de 3de vrage: “In hoevele tied kun’k de toer van de wereld doen”. We, je moe gaon zitten me je gat no de zunne, je got de toer van de wereld doen”. En e moeste den oppersten bluven. En e dei de messe en e zoeng ossan lik ol d’ander. Ge ku nie reklameren, zeit en , ‘k zieng lik ol d’ander.

Beschrijving

Een keizer die door het land trok, kwam voorbij een klooster met het opschrift: 'Wij leven hier zonder vrees'. De keizer besloot drie dagen later terug te komen om de kloosterlingen drie vragen te stellen. Toen de keizer drie dagen later terugkwam, had de kok iemand anders' kleren aangetrokken. De keizer stelde zijn eerste vraag: "Aan wie denk ik?", waarop de kok antwoordde: "Jij denkt zeker dat je tegen de overste praat, maar je praat tegen de kok". Daarna vroeg de keizer: "Weet je hoeveel ik waard ben?" De kok antwoordde: "Onze Lieve Heer werd verkocht voor tweeëndertig zilveren penningen en ik schat dat jij de helft waard bent". Vervolgens stelde de keizer zijn derde vraag die luidde als volgt: "In hoeveel tijd kan je een reis rond de wereld maken?". Daarop zei de kok: "Draai je met je achterste naar de zon, en dan zal je een reis rond de wereld maken". Omdat de kok de vragen zo goed had kunnen beantwoorden, mocht hij overste van het klooster worden.

S. Van Bael - Lehouck, Leuven, 1969

4. Historische sagen