Hoofdtekst

Lissewege èt z’n name get deur ’n lispit, wo da’n de Heistse vissers ’n Onze Lieve Vrouwe uut gevist aan. Vandaar: lispitwege. Z’èn ip die platse ’n kerke gebouwd. De echte Onze Lieve Vrouwe da’n ze hier ipgevist èn, stot in de kapelle van Ter Doest. Olle joaren is ’t er driemaal bedevoart ip ’n joar.

Onderwerp

SINSAG 0086 - "Unser Feuer schadet deiner Scheune nicht"    SINSAG 0086 - "Unser Feuer schadet deiner Scheune nicht"

Beschrijving

De naam 'Lissewege' is ontstaan toen enkele vissers uit Heist een Mariabeeld uit een lisput hadden opgevist. 'Lis-put-wege' werd dan afgekort tot 'Lissewege'. Het Mariabeeld werd als aandenken aan die gebeurtenis in de kapel van Ter Doest gezet. Ieder jaar worden er drie bedevaarten gedaan.

C. Dewaele, Leuven, 1967

5. Sagen - Legenden