Hoofdtekst

Als Fransse hem bekeerd heeft, z’hadden indelijk vele ruze om hem in de kerke te krijgen. ’t Was al schuifelen in de kerke en de priester zei als ’n ging ommekijken dat ’n de nekke ging gebroken zijn. En ze zeien achter de consecratie dat ’t al stille viel en dat de losprijs op ’t altaar lag. Dat was een raren dien Fransse, zei vader, hij koste alzo een gloeiende stovepot in zijn handen pakken.

Beschrijving

Een framasson die zich wilde bekeren, werd met veel moeite door enkele mensen naar de kerk gesleept. In de kerk zat de framasson de hele tijd te schuifelen op zijn stoel. De pastoor durfde niet om te kijken omdat hij ervan overtuigd was dat zijn nek dan gebroken zou worden. Na de consecratie werd de framasson heel rustig. Die framasson was altijd een vreemde kerel geweest. Hij kon bijvoorbeeld een gloeiende stoofpot met blote handen vastnemen.

A.-M. Devynck, Leuven, 1965

3.2 Vrijmetselaars