JVENK0518_0518_10775 - Een bokkerijdster vermoordt bijna een koejongen op de Laak

Hoofdtekst

Op Laak woende ’n meid van Neerotere. Die waas ouch biej de bokkeriejers. Dat waas ’n hiel bende en die deeg dao aan mèt. Die lag de sluetel en dergelieke van de port naer, dat ziej dao bènne koste komme. ’s Aoves kome ze pikke. Me det koojungske det hauw het gezièn dat die meid dat gedaon hauw. Wie ze wis det det koojungske det gezeen hej (had) - dow waas er ’s angerendaags in de wei de keuj aan ’t heuje (hoeden) - en die dow dao naotow en mèt ene paol haet ze hem bekans doed gehouwe. Want ze meinde dat ze hem hauw doed gehouwe. Mer dat jungske is terdoër gekomen en det haet het vertèld, en dow höbbe ze die meid kommen haole mèt de genderme, mèt de vetuur. Gekloesterd höbbe ze die weggebrach.

SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.    SINSAG 1320 - Andere Räubergeschichten.

Beschrijving

Op Laak woonde een meisje uit Neeroeteren dat lid was van de bokkenrijders. Het meisje legde de sleutel van de poort op een afgesproken plaats, zodat de bokkenrijders daar 's avonds konden komen stelen. De koewachter had echter alles gezien en ging de volgende dag naar het veld waar de meid aan het werk was. De meid sloeg de koewachter bijna dood met een paal. Toen de jongen hersteld was, vertelde hij aan de anderen wat hij had gezien. De meid werd door de politie in de boeien geslagen en meegenomen.

J. Venken, Leuven, 1968

4. Historische sagen