EDRO0069_0070_11345 - Heks maakt kind ziek door betoverde kolen

Hoofdtekst

X: Waar ik mijn klier (kleren) liet maken, dat was bij de zuster van de vrouw van mijn broer. Die hare kleine die was ziek en die wou ook maar niet genezen. En daar kwam altijd een vrouw die kwam daar kuul (kolen om te eten) brengen voor die vrouw om te helpen. En die kleine was weer zo fel ziek en die vrouw was weer gekomen en ze was weer daar met haar kuul. En hoe dat precies was dat weet ik niet meer juist maar zij mocht toch niet over den dorpel komen, ze mocht niet binnen komen.Z: Ze kon misschien niet binnen komen.X: Ja, 't zal zoiets geweest zijn.Z: Dat er iets onder den dorpel stak, zeiden ze vroeger.X: Ja, de paters hadden daar een medailleke onder den dorpel gestoken.Y: Dat hebt ge ook horen zeggen?X: Ja, dat was de zuster van mijn schoonzuster. Dat is gebeurd rond de jaren 35 want die heeft nog mijn trouwkleed genaaid en ik ben getrouwd in 1935.

Beschrijving

Een moeder kreeg altijd kolen van een vrouw uit de buurt. Omdat het kind altijd ziek werd nadat het van de kolen had gegeten, legden de pater een medaille onder de dorpel, zodat de buurvrouw niet meer binnen kon.

E. Droogmans, Leuven, 2002

limburgs (heusden-zolder)