Hoofdtekst

Vreuger juore, dat haef vader vertèld, wie de beeldstormers wwuore, dow hauwe ze dao alles geroufd in ’n abdiej, e kloêster. En dae snapde zich dit en dae dat, maar iè hauw zich de beuk gepak en dao wis dae waat heilige en waat deinge ze mooste bièje. Dat was dao in aangehaold, dae waas vuer dit en dae vuer dat, en wièr zien dao altied good mèt geholpe gewaes. De pestoer in Gènk hauw ins gezag dat het ’n duvelsbende waas. En dow waas er neet mie nao de kèrk gegange. En de pestoer kreeg get aan z’ne kniej en dae hauw al ziève doktoers dao gehad en kosten hem neet helpe. ’t Waas altied maar: "Vaart maar in". En dom lièt iè hem dan toch ins rope, en dow zaet er: "Ich bèn zoe lang neet mier in gein kèrk gewaes en m’ne paosen of niks gehauwe, gièr moot mich ies genièzen en dan geniès ich uch" zag er tiènge de pestoer. En dow hauw er zich gebaejd en tot de kommunie gegangen en dow hauw er de pestoer genièze. En ziève doktuurs hauwe mèt hem gemeisterd.

Beschrijving

Tijdens de beeldenstorm werden de abdijen en kloosters helemaal leeggeroofd. Eén van de rovers had een boek gestolen, waarin alle teksten stonden, die men tot de heiligen moest bidden. De pastoor van Genke omschreef de bende als een 'duivelsbende'. Toen de pastoor een kwaal aan zijn knie had, waren er al zeven dokters tevergeefs gekomen. Daarna kwam er een genezer die zei: "Ik ben al heel lang niet meer in een kerk geweest, zelfs niet met Pasen. Jij moet mij eerst genezen en dan zal ik jou genezen". Nadat de genezer had gebeden en te communie was geweest, genas hij de pastoor moeiteloos.

J. Venken, Leuven, 1968

4. Historische sagen