Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

WACHT0378_0379_3892 - Heks (Kait) geeft kind een snoepje, het kind wordt ziek en sterft (krans in kussen). Dit voorval leidde bijna tot heksenproces.

Een sage (mondeling), 1971

Hoofdtekst

Ho ja, dat heeft Kait ook gedaan. Dat was zo een meisje en dat kindeke had ze klissekes gegeven - verstaat ge dat? - dat had ze klissekes gegeven. En dat kinneke ging altijd maar achteruit en het wou van niemand niks. Als zij het iets gaf, dat pakte het en dat kindeke is ook moeten sterven. En toen het kind aan het sterven was, liep ze zo maar voor de deur door. En toen wou die man daar aan haar gaan hè en toen, eh is daar ook nooit geen proces van geweest?- Jaja, daar is veel van geweest.Dat moet een proces van geweest zijn want die man moet haar toch op haar gezicht gehouwd hebben. Maar het kind is toch moeten sterven. 'Toch houdt ge hem niet', zei ze toen tegen hem.- Daar lag een krans in het bed hè?Ja, jaja.

Onderwerp

SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste    SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste   

Beschrijving

Nadat Kait snoep aan een meisje had gegeven, werd het kind ziek. Het kind wilde van niemand nog iets aannemen, behalve van Kait. Toen het meisje op haar sterfbed lag, liep de heks de hele tijd heen en weer. De vader van het kind sloeg Kait op haar gezicht. In het bedje van het meisje werd een krans gevonden.

Bron

W. Achten, Leuven, 1971

Commentaar

2.1 Heksen
midden-limburgs
i"'
fabulaat

Naam Overig in Tekst

Kait    Kait   

Naam Locatie in Tekst

Zutendaal    Zutendaal