MSAGA0114_0114_20009 - Heks aanwezig bij 't vellen van een boom

Hoofdtekst

Mijn vader was nen timmerman en ne zekere keer ging hij nen boom vellen, ’t was op Zwevegem. De vader van de velomaker was daar en Pee Hostens die nu honderd twintig jaar zou zijn. De boom wilde naar ’t gedacht niet vallen omdat de wind contrarie was. Vader kroop op den boom want ’t lood zat vast en ’t en wilde niet zinken. ’t Was daar ook een vromens en ze zeiden dat het een tovermete was. Ze kwam daar gegaan binst dat vader op den boom zat: ze zeien dat ze moest voortgaan maar ze bleef staan, ze naderde zelfs nog en den boom viel, stille, langzaam. Vader hield zich aan de snoeren en op enige meters, hij sprong. De tovermete liep zere weg. Die tovermete was geschuwd gelijk d’ale. ’t En had heur niemand een hand willen geven. ‘k En had ze ook niet stief betrouwd.

Beschrijving

Een timmerman ging in Zwevegem een boom vellen. De boom wilde niet in de goede richting vallen omdat de wind naar de andere kant waaide. Uiteindelijk kroop de timmerman in de boom, terwijl twee mannen stonden te kijken. Er kwam een vrouw aangelopen, over wie men vertelde dat ze een toverheks was. Men gebood de vrouw te vertrekken, maar ze bleef staan. Precies op dat ogenblik viel de boom naar beneden. De timmerman hield zich aan de kettingen vast en sprong van op enkele meters hoogte. Daarop liep de toverheks snel weg. Niemand vertrouwde haar.

M. Sagaert, Leuven, 1955

west-vlaams (zuiden)