Een sage (mondeling), donderdag 24 oktober 2002

Hoofdtekst

22D En dat is van mijn schoonzuster. Die ging voeier (voeder) snijden ergens in de buurt en die kwam ene tegen uit de geburen (buurt) en die kon ook een beetje heksen. En die zei, die deed zo met… Zo ging die zo eens over die zak. "Als je ginder komt onder die troppel (groep) bomen," zei hij, "dan zal je zak barsten, het voeier (voeder) er allemaal uit." Maar ze geloofde die niet, maar ze had daar schrik van, want ze had horen zeggen dat die kon kwa petten (kwaad) doen. x Mmm.22D En toen ze op die plek kwam, barstte haar zak. En toen liep ze naar huis. (?) En die liep rap naar huis en zo wit als een lijk en schrik.x Ja, dat zal wel.22D "En wat is er nu gebeurd." En toen vertelde ze dat en ze gingen met allemaal zien. Want onze Frans, mijn man, dat was ook ene van dat huishouden. En zo deed hij dan, als hij dat vertelde. "En dat was een splinternieuwe zak", zei hij, "waar niks of niks aan was, geen scheurtje. En dat was zo, alsof dat zo met een mes recht afgesneden was." Ik geloofde, ik geloofde niet in heksen. Maar die wel, heel dat huishouden geloofde dat dat echt behekst was.

Beschrijving

Een vrouw uit Elsleuken (Wolfsdonk) ging op een dag naar Bombosch om er gras te snijden voor haar koeien. Ze droeg een splinternieuwe zak bij zich. Onderweg kwam de vrouw haar buurvrouw tegen. De buurvrouw ging vlak vóór haar staan en liet haar niet door. Nadat de vrouwen een tijdje hadden staan praten, zei de buurvrouw: "Als je daarginds bij die bomen komt, zal je zak scheuren". De vrouw geloofde het niet, maar toen ze bij de bomen kwam, scheurde de zak met het gras alsof hij met een mes was doorgesneden. Doodsbang liep de vrouw naar huis. Haar echtgenoot was niet bijgelovig, maar door dat voorval geloofde hij wel dat de buurvrouw een heks was.

T. Bergen, Leuven, 2003

vlaams-brabants (groot-aarschot)