Een mop (mondeling), vrijdag 29 maart 1968

Hoofdtekst

Der wie us in doomny, dy koe wol aerdich goed preekje, mar hy oerdreau geweldich. Der kommen klachten oer by de tsjerkerie. Hy forgreate alles sa bot, seinen se. en dat wie al ettelike kearen gebeurd.
De tsjerkerie praette der mei de man oer.
Doomny sei: "As ik yn 't fjûr fan 'e rede bin, kin ik my sels net mear hâlde."
"Wy matte der dochs hwat oan dwaen", sei de tsjerkerie.
Doe praetten se mei de doomny en de koster ôf, dat, as de doomny wèr sahwat die, dan soe de koster sizze: ùche-ùche. Dan woarde de man der oan herinnere.
Dat wie ôfpraet.
De sneins dêroan preke de doomny oer Simson, dat er de foksen de sturten oan elkoar boun.
"En Simson bond vossestaarten aan elkaar van één meter vijf en twintig."
"Uche-uche", sei de koster.
"Van een meter", sei doomny.
"Nee," sei doomny fan 'e preekstoel ôf, "niet korter, korter, want dan kunnen ze niet meer aan elkaar."

AT 1920D - The Liar Reduces the Size of his Lie    AT 1920D - The Liar Reduces the Size of his Lie

ATU 1920D - The Liar Reduces the Size of his Lie.    ATU 1920D - The Liar Reduces the Size of his Lie.

Beschrijving

De kerkeraad ergert zich aan een overdrijvende dominee. De kerkeraadsleden spreken met de desbetreffende dominee en de koster af, dat, iedere keer als de dominee zich laat gaan in overdreven taalgebruik, de koster een 'ùche-ùche' zal laten horen. Als de dominee in de eerstvolgende preek beweert dat de staarten van de vossen die Simson bijeenbond, wel anderhalve meter lang waren, laat de koster een welluidende kuch horen. Ook de tussenweg van de dominee 'Van een meter!', levert gekuch op. 'Nee', beslist de dominee, 'niet korter, want dan kunnen ze niet meer aan elkaar'.

The Liar Reduces the Size of his Lie

Simson    Simson