Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

CJ040604

Een sage (mondeling), zaterdag 05 augustus 1967

Hoofdtekst

Boer Jedema wenne op 'e klaei. Hy wie great mei de faem. As de frou útfanhûs wie, makke de faem allegear lekker iten en drinken ré. Mar de papegaei forklapte altyd alles. Dêrom hienen se dy papegaei, doe't de frou wer us fuort wie, ûnder in koperen goatling set.
Doe sei de papegaei de jouns tsjin 'e frou:
"Vrouw, toen ik onder de koperen hemel zat, toen gingen de pannen van snatterdesnat."
Doe hie de frou yn 'e gaten hwat der gebeurd wie, en sy krige in greate hekel oan it beest. Sy sei tsjin boer Jedema: "As jo dy papegaei hjir hâlde wolle, dan gean ik fuort. Hwant hy krantet alles oan 'e frou oer."
De boer woe it beest net deameitsje en sei: "Wy bringe him yn 't hinnehok. Dan makket de hoanne him wol dea."
De oare moarns gongen de boer en de faem nei 't hinnehok ta om to sjen of de papegaei al dea wie. Mar de papegaei hie de hoanne deamakke ynpleats fan oarsom. Parmantich seach er de boer oan en sei: "Wat zeg je nou, Jedema?"
De boer en de faem makken gau, dat se fuortkommen.




Onderwerp

VDK 0237F* - De papegaai in het kippenhok    VDK 0237F* - De papegaai in het kippenhok   

Beschrijving

De meid maakte altijd lekker eten en drinken klaar voor de boer als de boerin van huis was. Maar omdat de papegaai altijd alles verklapte, zette ze eens een koperen wasketel over de kooi heen. Toen de vrouw terugkwam, vertelde de papegaai dat toen hij onder de koperen hemel zat, de pannen van snatterdesnat gingen. De meid en de boer besloten toen om de papegaai in het kippenhok te zetten. De volgende dag keken ze of de hanen de papegaai al doodgemaakt hadden. Maar de papegaai had juist de hanen gedood. Parmantig keek het beest de boer aan en zei: Wat zeg je nou, boer?" De boer en de meid maakten dat ze weg kwamen.



Bron

Corpus Jaarsma, verslag 406, verhaal 4

Commentaar

5 augustus 1967
De papegaai in het kippenhok & VDK 0237B* Toen de hemel van koper was

Naam Overig in Tekst

Jedema    Jedema   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21