Een sage (mondeling), zaterdag 27 juli 1968

Hoofdtekst

Der wie in boer dy wie oan reapsein. Syn skuorre wie sa min, dy koe samar ynstoarte. Dêr siet er tige oer yn. Doe kom de duvel by him. Dy sei: Ik sil dy in nije pleats bouwe noch dizze nacht. Hy is klear foardat de hoanne kraeit. Mar dan mast dit even ûndertekenje. De boer die dat. Doe wied er oan 'e duvel forkocht.
Doe gong 't dy nachts op in timmerjen. De boer fielde him net sa noflik yn 't liif en fortelde alles oan 'e boerinne. Dat wie in liepe rôt. Dy gong hinne en seach sa nou en dan us hoe fier de timmerlju wienen. Doe't se de pleats klear hienen en oan 'e ûlebuorden ta wienen, gong se nei 't hinnehok ta en klapte yn 'e hannen. Doe bigong de hoanne to kraeijen.
Doe wie de boer net foar de duvel èn sy hienen in nije pleats! It mat wier gebeurd wêze.
Mar it ûleboerd woe der noait yn sitten bliuwe.
Doe ha se de gatten dêr mar tichtmitsele en woarden it om samar to sizzen stiennen ûlebuorden.

Onderwerp

VDK 1191A* - Voor de haan kraait boerderij bouwen    VDK 1191A* - Voor de haan kraait boerderij bouwen

ATU 0810A* - The Priest and the Devil.    ATU 0810A* - The Priest and the Devil.

Beschrijving

De duivel biedt een boer aan een nieuwe schuur te bouwen op de plaats van zijn oude, op instorten staande, schuur. De schuur moet af zijn 'voor de haan kraait'. De man stemt toe en verkoopt zijn ziel aan de duivel door het ondertekenen van een duivelspact. De boerin voelt nattigheid en wekt de haan eerder door in haar handen te klappen. De haan kraait als de schuur - op de uilenborden na - af is. De boer ontkomt hierdoor aan het duivelspact omdat de duivel er niet in geslaagd is de schuur voor het kraaien van de haan helemaal af te krijgen. Het boerenechtpaar is blij met de nieuwe schuur. Het uilenbord wil er echter nooit in blijven zitten.

Voor de haan kraait boerderij bouwen