TAMB145 - Van de Mey Botter.

Een mop (kluchtboek), 1659

Van de Mey Botter.
Het is ghebeurt dat een seecker Speelman van Groeningen, Marten genaemt, eens op een Bruyloft speelde, soo gebeurde het aen den derden dagh, dat hy tegens de Ionghmans seyde: Ionge Luyden, ghy wilt doch morgen eens weer vrolick wesen, soo begeere ick, gunt my de penninck, ick sal ons een Slaetjen met Botter en Broodt daer by gheven, de rest van Bier en VVijn mooght ghy betalen; Sy namen dat aen. En quamen desanderen daeghs als geseydt was; De Tafel wierdt gedeckt, en des Speelmans Vrouwe hadde daeghs te vooren nieuwe Mey-botter gekocht, die hy doen ook op de tafel sette, waer over de Vrouw verstoort was, doch was so beleeft dat sy sweegh tot dat de gasten weg waren, maer doen seyde sy, du honsvot, wat had ghy de Mey-botter op de Tafel te setten? wel seyde hy, wat sal men [p. 134] daer anders met doen? Sy seyde, ick wildese niet op gesneden hebben: Hy wederom, wat salse dan doen? Sy seyde, die sou my wat te wille staen; Hy sweegh stil. Des nachts met haer beyden op het bedde ligghende, begost Moer te natuyren, en hy schoof haer van hem af, sy seyde, nu Marten, ick wil niet, seyde hy, nu Geck, seyde sy, het staet immers al; ja seyde hy tegens haer, het sal my wat te wille staen, als u de Mey Botter: Neen, seyde sy, snijdtse aen 't ander eynde oock liever op.

Beschrijving

Een speelman belooft een groep jongelui een maaltijd met boter, zeer tegen de zin van zijn echtgenote, die na afloop begint te redetwisten. Als de vrouw later in bed met hem wil vrijen, wijst hij haar - ondanks zijn erectie - af, en geeft haar zodoende een koekje van eigen deeg.

Bron

Jan Pietersz. Meerhuysen, De geest van Jan Tamboer of Uytgeleeze stoffe voor de klucht-lievende ionckheydt, Amsterdam, 1659, drie delen

Marten    Marten

Groningen    Groningen