TAMB234 - Clucht van een Burgemeester van Zurich.

Een mop (kluchtboek), 1659

Clucht van een Burgemeester van Zurich.
Een seecker Burgemeester van Zurich, dat een Gierigaert ende een woeckenaer was, ginck dickwils des morghens vroegh tot de Poorte uyt; de Poortier hem vraghende waer hy soo vroegh heen wilde? Hy antwoorde, ick wil heen Boeren schinden. Soo ghebeurde het op een tijdt dat daer een Boer quam die een Koe af-ghestorven was vraghende aen de Poortier, waer dat de Schinder woonde, ende de Poortier wees hem aen des Burghemeesters huys: De Boer daer komende, vraeghde de Burghemeester ofte hy soo wel wilde doen en Villen hem een Koe: De Burgemeester vraeghde hem, Wie heeft u hier gesonden? Hy seyde, de Poortier. De Burgemeester verstoort wordende, liep nae de Poortier toe, hem vragende of hy de boer aen sijn huys ghesonden hadde, ende gheseght dat hy een schinner was; De Poortier seyde jae, want mijn [p. 231] Heer heeft my dickwils selfs gheseght, dat hy ginck uyt Boeren schinden, doen docht my, die niet te goedt was om Boeren te schinden, oock niet te goedt was om een Koe te villen.

Beschrijving

Een gierige burgemeester verlaat vaak heel vroeg de stad en zegt tegen de poortwachter dat hij boeren gaat villen. Op een dag staat een boer aan de poort met een dode koe die gevild moet worden en de poortwachter verwijst hem naar het huis van de burgemeester.

Zurich    Zurich