Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

GRAAN028 - Biofysicus waarschuwt: "Broodjes van graancirkeltarwe niet eten"

Een personal narrative (internet), dinsdag 28 augustus 2001

Hoofdtekst

Westerwolde Nieuws, 28 augustus 2001
Biofysicus waarschuwt: "Broodjes van graancirkeltarwe niet eten"
Roel Toering
Stadskanaal/Eindhoven - De harde broodjes die kunstenaar Chris Westen uit Stadskanaal wil laten bakken van het koren uit de graancirkel 'schorpioen' kunnen volgens dr. ir. Eltjo Haselhoff beter niet gegeten worden. De biofysicus, die samen met andere wetenschappers al jaren onderzoek doet naar de oorzaak en de gevolgen van graancirkel-formaties, beweert dit omdat hij heeft geconstateerd dat het graan uit dit soort cirkels ernstige biologische afwijkingen heeft ondergaan.
Haselhoff was op het veld, toen zich plotseling de negende cirkel in de staart vormde. Daarom denkt hij dat deze graankorrels wezenlijk veranderd zijn. Zeker weet hij het nog niet, omdat het onderzoek nog niet is afgerond.
"De precieze aard van de afwijkingen begrijpen we nog niet, maar ze hangen in elk geval samen met een chemische modificatie van de zaden. Er is in enkele gevallen zelfs radioactiviteit geconstateerd! Ongeacht de wijze waarop deze formaties ontstaan, zou ik het eenieder ten strengste afraden dit soort grappen uit te halen," aldus Haselhoff in reactie op het voornemen van Westen. Overigens denkt hij niet dat er iets ergs gebeurt als mensen de broodjes opeten. "Maar ik weet het niet zeker, en zou gewoon geen risico nemen. In 1990 is er in Engeland ook een experiment gedaan met brood bakken van 'graancirkelgraan'. Er waren geen meldingen van medische klachten bij de eters, maar het brood smaakte wel heel vies en gaf een scherpe nasmaak."
Chris Westen heeft vorige week de bewuste graancirkel gekocht van boer Jan Hendrik Adams, die het graan afzonderlijk voor hem dorste en opsloeg. Bakker Geert Bos zal er in februari volgend jaar broodjes van bakken en de opbrengst van de verkoop komt ten goede van de wekelijkse maaltijdvoorziening "Solidariteit voor Mensen" in Stadskanaal. Westen neemt de opmerkingen serieus, maar is niet van plan zijn voornemen te stoppen. "We gaan ze heel nauwkeurig onderzoeken en proeven. Misschien zijn ze juist wel extra lekker!" Ook bakker Bos geeft aan eerst enkele proefbroodjes te zullen bakken. "Dat was ik sowieso van plan, omdat Nederlandse tarwe niet zondermeer geschikt is om te bakken. Er moeten vast gluten (eiwitten) aan toegevoegd worden."
"Als de graancirkel mensenwerk is, hoeft niemand ongerust te zijn," meent Haselhoff. "In dat geval is er natuurlijk niets aan de hand. Maar willen jullie dat risico lopen? Ik koop in elk geval geen broodje en raad eenieder aan ze niet te eten. Veiliger nog: laat dat graan gewoon op het veld liggen, en bak broodjes van het rechtopstaande graan." Wat dat betreft kan iedereen volgens Westen gerust zijn. Het platgeslagen graan is helemaal niet geoogst, omdat de combine van Adams er geen grip op kreeg. Wilt u reageren op dit artikel, of alvast intekenen op enkele zakken met broodjes? Vul dan onderstaand formulier in en stuur op! Uw reacties komen eerst bij de redactie binnen.
Peter Blaauw: Is dit alles niet gewoon een "broodje aap"- verhaal? Wel kunstig gedaan trouwens.
Jeroen Kumeling: Geweldig project van kunstenaar Westen. Maar ik zou zeggen maak er deegsculpturen van (verwerk er zout in waardoor het langer houdbaar blijft). Daar kunnen veel meer mensen van genieten. Misschien valt er wel een enorme Vliegende Schotel van te boetseren! :-) En stuur de mooiste foto's op! Jeroen Kumeling, www.kumeling.nl
Marco van Vliet: O O O weer genieten van een uitzonderlijk bericht. Al enige weken vermaak ik mij via het web van de nieuws over deze graancirkel van uw krant. Maar let op UITERST GIFTIG want in Engeland is NIEMAND ziek geworden!!! Marco.
(http://www.westerwoldenieuws.nu/artikel/aug01/cirkelbrood.htm)

Onderwerp

TM 6002 - Cirkels in het graan    TM 6002 - Cirkels in het graan   

Beschrijving

Een fysicus waarschuwt ervoor om broodjes te bakken van graancirkel-tarwe: het graan kan biologische afwijkingen vertonen. Daardoor kan het op zijn minst vies smaken, maar er kan ook gevaar voor de gezondheid zijn. Uiteindelijk blijkt dat niet het graan uit de cirkel is geoogst, maar louter het graan buiten de cirkel. De combine kan het platliggende graan helemaal niet oogsten.

Commentaar

28 augustus 2001
Het nieuwbericht is afkomstig uit het Westerwolde Nieuws, maar deze versie stond op internet, en er zijn reacties van lezers aan toegevoegd.
Cirkels in het graan

Naam Overig in Tekst

Roel Toering    Roel Toering   

Eltjo Haselhoff    Eltjo Haselhoff   

Jan Hendrik Adams    Jan Hendrik Adams   

Chris Westen    Chris Westen   

Schorpioen    Schorpioen   

Geert Bos    Geert Bos   

Solidariteit voor mensen    Solidariteit voor mensen   

Nederlands    Nederlands   

Peter Blauw    Peter Blauw   

Broodje Aap    Broodje Aap   

Jeroen Kumeling    Jeroen Kumeling   

Marco van Vliet    Marco van Vliet   

Naam Locatie in Tekst

Engeland    Engeland   

Eindhoven    Eindhoven   

Stadskanaal    Stadskanaal   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21