Een sprookje (mondeling), zaterdag 15 oktober 1977

Hoofdtekst

Omke fortelde ek oer in earm fanke dat tige moai wie. Har heit wie leau 'k mounder. De koaning kaem by harren lâns en doe foun er dat fanke tige moai. Hy woe wol mei har trouwe oars, mar hja is him to earm. Dan bitinkt de mounder gau hwat. Hy seit: Myn dochter kin fan strie goud spinne. De koaning tinkt: as dat sa is, wol ik wol mei har trouwe.
Hy nimt har mei nei syn paleis en set har der yn in keammerke fol strie, mei in spinwiele derby. Hja mat al dat strie spinne en foar de oare deis mat dat goud wêze.
It famke sit dêr en skriemt. Mar dan komt der in kabouter en dy seit: "Ik sil it wol foar dy dwaen." En dan bigjint hy to spinnen en dan wurdt it allegear goud.
De oare deis wurdt it famke yn in greatere keamer brocht mei mear strie der yn. Hja sit dêr wer to skriemen, mar ek nou helpt dy kabouter har. It is de oare moarns allegearre goud woarn.
Dan mat se noch ienkear spinne. De keamer is noch wer greater en der leit nòch mear strie. Mar ek nou komt de kabouter wer. Mar nou wol hy der hwat foar ha. Hy wol it earste bern ha dat geboaren wurdt, as it fanke goed en wol troud is mei de koaning. Hja seit mar gau dat it goed is. En as se dan de trêdde kear de koaning al it goud sjen lit, trout se mei him. En in jier letter krije se in bern. Mar dan komt de kabouter om dat bern op to heljen. Dan skriemt hja sa oatmoedich, dat de kabouter krijt meilijen. Hy seit: Astû myn namme riede kinst binnen trije dagen meistû it bern hâlde.
Mar dy namme wie noait to rieden. Hja stjûrde allerhande folk der op út om fremde nammen gewaer to wurden.
Doe kaem der ien werom, dy fortelde, hy hie midden yn 'e bosk in lyts mantsje sjoen, dat hie dêr dounse en dat miende dat net ien him hearre koe, en dat hie song:
Heden bak ik,
morgen brouw ik.
Overmorgen haal ik het kind.
Ach, wat is het goed, dat niemand weet,
dat ik Repelsteeltje heet.
Doe wist hja hoe't er hiet en hja koe it bern hâlde.

AT 0500 - The Name of the Helper    AT 0500 - The Name of the Helper

ATU 0500 - The Name of the Supernatural Helper.    ATU 0500 - The Name of the Supernatural Helper.

Beschrijving

Een koning wordt getroffen door de schoonheid van een eenvoudige molenaarsdochter. Als de koning niet met haar wil trouwen omdat ze te arm is, liegt de molenaar dat zijn dochter goud uit stro kan spinnen. De koning troont de molenaarsdochter gelijk mee naar zijn paleis en laat haar achter in een kamer met een spinnewiel en een grote hoeveelheid stro. Als het meisje begint te huilen, biedt een kabouter aan het werk te doen. Als de koning de volgende ochtend al het goud ziet, zet hij haar in een grotere kamer met nog meer stro. Ook nu verricht de behulpzame dwerg het karwei. De kabouter eist wel een beloning voor zijn arbeid: hij wil het eerstgeboren kind van de molenaarsdochter hebben. Het meisje stemt onverschillig toe en trouwt met de koning als ze voor de derde opeenvolgende dag goud gespind heeft. Als ze een jaar later een kind baart, verschijnt de kabouter om het kind op te halen. De jonge moeder huilt zo hartverscheurend, dat de kabouter medelijden krijgt. Hij doet haar een voorstel: als de koningin zijn naam zal raden, zal ze haar kind mogen behouden. De naam blijkt moeilijk te raden. Kort daarop ziet iemand in het bos een klein mannetje dansen terwijl hij het volgende liedje zingt:
'Heden bak ik,
morgen brouw ik.