Een mop (mondeling), maandag 17 september 1979

Hoofdtekst

To Dokkum stie in tsjerke, dêr moest in nije balke yn oanbrocht wurde. Mar de timmerlju wisten net hoe't se dat ha moesten. "Dy balke kin der noait yn", seinen se. "Dy doar is to lyts, dêr kin de balke net troch."
"Dan mei der wol in hoeke út 'e muorre wei", sei der ien.
"Né, ik wit net in oare oplossing", sei in oaren-ien.
Dêr stie in jonkje by en dy seach in protter mei in lange strie yn 'e snavel ûnder 'e pannen gean. De strie hied er moai yn 'e lingte achter him oan en sa kaem de protter dêr mei ûnder 'e pannen.
"Stommeriken," sei dy jonge, "sjogge jimme dat net? Sa matte jim it èk dwaen."
Doe dienen se 't lyk as de protter die en de balke wie samar yn 'e tsjerke.
Nei oanlieding fan dit gefal liede de beide tsjerkeklokken, de greate en de lytse. De greate seit: "Arm Dokkum, arm Dokkum!" De lytse seit: "Kin ik it helpe? Kin ik it helpe?"

Onderwerp

AT 1248 - Tree-trunks Laid Crosswise on the Sledge    AT 1248 - Tree-trunks Laid Crosswise on the Sledge

ATU 1248 - Tree-trunks Laid Crosswise on a Sledge    ATU 1248 - Tree-trunks Laid Crosswise on a Sledge

Beschrijving

Timmerlui uit Dokkum slagen er niet in een balk door de kerkdeur te dragen omdat zij de balk overdwars houden. Als de Dokkumers een spreeuw een rietstengel in de lengte zijn nest in zien dragen, stelt een jongetje voor dit voorbeeld op te volgen. De timmerlui dragen de balk hierop in de lengte de kerk in. Naar aanleiding van dit voorval luiden de grote en de kleine kerkklok in Dokkum respectievelijk 'Arm Dokkum, arm Dokkum' en 'Kan ik het helpen? Kan ik het helpen'.

Tree-trunks Laid Crosswise on the Sledge

Dokkumers    Dokkumers