SPORDS41 - 41. DE KETTING

Een sage (boek), (foutieve datum)

41. DE KETTING
Zowat anderhalve kilometer benoorden het Wassenaarse Slag, onder Katwijk, wordt een deel van het strand "de Ketting" genoemd. Daar, zegt men, is vroeger een koopvaarder gestrand, die van zijn ankers was geslagen. Als je in stormachtige nachten daar in de buurt komt, kun je de kettingen horen rammelen, want omdat de ankers eraf zijn, hangen de kettingen van het vergane schip nog buiten boord. Je moet echter oppassen om in zo'n avond aan het strand te komen, want dan komt het "brandend zeigertje", een lichtje, als een dwaallicht op je af en vervolgt je totdat je veilig in de beschutting van de huizen van Katwijk aan Zee bent gekomen. Terwijl je dan vlucht, hoor je het hevig blazen van het zeigertje dicht achter je.
(Katwijk)

TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)    TM 4905 - Dwaallichten (stalkaarsen)

Beschrijving

In stormachtige nachten rammelen de kettingen van de ankers van een vergaan schip. Op het strand zijn dan brandende lichten die mensen achtervolgen tot in het dorp.

Bron

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in Rijnland, Delfland en Schieland. Sagen, legenden en volksverhalen, veelal uit de volksmond opgetekend. Zaltbommel 1977. p. 48

Wassenaarse Slag    Wassenaarse Slag

Ketting    Ketting