Een mop (mondeling), 1947 - 1956

Hoofdtekst

En vrijwat Amerikanen kopen het soevenier 'Peter of Spaarndam'-beeldje van delfts blauw... van een soort Volendammer: petje op, z'n handen in z'n wijde broekzakken. Of ze kopen ter-plaatse-gerookte paling in Huize 'Hans Brinkers'! En ook de volkshumor houdt zich met Hansje bezig: "Daar ha-je nou net as dat jochie dat daargings op de sluis staat. Dat is nou net iets as Roodkappie, allemaal wijsmakerij. En weet je wat dat 't verschil is tussen Hansie Brinkers en 't Manneke van Brussel? Nee? Nou, 't Manneke laat 't lope en Hansie die houdt 't tege!"
(Tj.W.R. de Haan: "Waar Spaarne en Liê tezamen vloeit..." Het een-en-ander over geschiedenis en volksleven van Spaarndam en naaste omgeving. Haarlem 1957, p. 37)

TM 2603 - Hans Brinker    TM 2603 - Hans Brinker

Beschrijving

Wat is het verschil tussen Hansje Brinker en Manneke Pis? Manneke Pis laat het lopen en Hansje Brinker houdt het tegen.

Hans Brinker

Amerikanen    Amerikanen