BOEKV159 - Van menschen die de zwarte kunst verstonden. B.

Een sage (tijdschriftartikel), 1901

Van menschen die de zwarte kunst verstonden. B.

De oude Heintje G. te Zuiderwoude kon ook van die rarigheid. Als er een koe in de sloot zat en ze konden hem er niet uit krijgen, dan riepen ze Hein, en: een, twee, drie! de koe was er uit.
Kees de W. heeft het gehad dat hij met varkens naar Purmerend moest en hij kon ze maar niet op den wagen krijgen. Hij riep Heintje G. en toen die er bij kwam, gingen ze recht staan en had hij ze in een ommezien allegaar ingeladen.
Ook hebben ze me dikwijls verteld dat Piet L. en zijn broer Jan ereis aan 't maaien waren. Ze konden geen grasje afsnijden; de blaadjes streken voor de zein (1) langs. Nou, daar begon me die Piet te vloeken. "Dat lapt die Hein G. weer. Wat zou hij daar weer mee voor hebben?" "Laten we naar hem toe gaan," zei Jan. En dat deden ze toen ook. "Zoo, mannen," zei Hein, "kom jullie een kommetje koffie halen? Ik had je al eer verwacht." "Verrek maar," dachten ze. Nou, ze bleven een poosje praten en op eens zei hij: "Gaan nou maar vort, nou zal het wel beter gaan." En toen hebben ze gemaaid, dat het een lust was. Maar toen heeft Piet L. hem natuurlijk nog erger uitgevloekt, toen hij weer in 't land was.
Heintje G. kon ook in een half uur tijds al het gras op hoopen zetten. Je werd er akelig van. Mijn vader heeft het zelf wel gezien.
Eens ging mijn vader op de jacht. Hij moest Hein langs en die wou dat hij een kop koffie kwam drinken. "Nee," zei vader, "dat doe ik niet, want er zit net een koppel ganzen." "Zooals je wil," zei hij, "maar ik ging niet." Vader ging toch, en tot tweemaal toe ketste zijn geweer. "O," dacht hij, "dat is Hein weer." Hij ging dus terug, dronk een kop koffie en had toen een goede jacht.

1. Zeisen.

SINSAG 0699 - Zauberer verhindert das Mähen.    SINSAG 0699 - Zauberer verhindert das Mähen.

Beschrijving

Een tovenaar kan invloed uitoefenen op dieren en natuur. Als er een koe uit de sloot gehaald moet worden, lukt dit met de hulp van de tovenaar meteen. Ook als dieren op een wagen geladen moeten worden, kan de tovenaar zorgen dat ze er gedisciplineerd oplopen. De tovenaar kan ook verhinderen dat het gras gemaaid wordt. Een groepje maaiers tracht vergeefs te maaien; het gras wijkt voor de zeis. Dan bezoeken ze de tovenaar, die hen een kopje koffie aanbiedt. Na enig praten zegt de tovenaar dat ze hun werk kunnen hervatten en dat het nu wel zal gaan. Inderdaad verloopt het maaien hierna uitstekend. Mijn vader kwam al jagend langs Hein, die hem voor koffie uitnodigde; vader had net ganzen gezien en wilde die gaan schieten, maar zijn geweer ketste tot tweemaal toe, dus ging hij maar eerst bij Hein koffie drinken.

G.J. Boekenoogen 'Nederlandse sprookjes en vertelsels' in: Volkskunde 19 (1907-1908), p. 232 N°121B

1901 en 1902
[Informant uit Zuiderwoude (roeier; Klaas ?)]
vgl. CBAK0188 & CBAK0346
Zauberer verhindert das Mähen. Die Halme weichen vor der Sense aus + SINSAG 0663: Zauberer macht Jagdglück zunichte (bewirkt, dass die Flinte versagt)

Hein G. [Groen]    Hein G. [Groen]

Heintje G. [Groen]    Heintje G. [Groen]