Een sage (mondeling), vrijdag 06 april 1973

Hoofdtekst

Der wie in boer, dy wie oan legerein rekke. Syn skuorre wie tige min, mar hy koe net in nijen bitelje. Doe kaem de duvel by him. Dy sei: "Ik sil fannacht foar dy in nije skuorre bouwe. Dy skuorre sil klear wêze foardat de hoanne kraeit. Dan helje ik letter dyn siele op. Is de skuorre noch net klear foardat de hoanne kraeit, dan bistû frij."
De boer sei, it moest mar oangean.
Dy nachts kaem de duvel mei in hiele ploech folk. En dat gong op in slaen en klappen op dy skuorre om, dat de boer koe der net fan sliepe. Mar it wyfke wol.
De oare moarns bitiid, doe't se wekker waerd, tocht se: "Bliksem, dit giet mis." Dat sy klapte yn 'e hannen en bigoun to kraeijen, krekt as in hoanne.
En dêr smearde de duvel him, hwant dy tocht net oars as de echte hoanne kraeide. De pleats wie klear op 'e ûlebuorden nei.
Dy ûlebuorden foelen der letter altyd út dat op it lêst hat de boer de gatten tichtmitselje litten.

Onderwerp

VDK 1191A* - Voor de haan kraait boerderij bouwen    VDK 1191A* - Voor de haan kraait boerderij bouwen

ATU 0810A* - The Priest and the Devil.    ATU 0810A* - The Priest and the Devil.

Beschrijving

Een boer had geen geld meer om een nieuwe schuur te betalen. De duivel kwam en beloofde in de nacht een nieuwe schuur te bouwen voor de boer. Als de schuur klaar was voordat de haan zou kraaien dan moest de boer zijn ziel aan de duivel geven en zo niet, dan was hij vrij. Die nacht kon hij niet slapen van al het lawaai en de zorgen. ZIjn vrouw wel, maar toen die heel vroeg wakker werd bedacht ze snel iets. Ze deed het kraaien van de haan na, zodat de duivel en zijn handlangers wegvluchtten. Alls was af op de uilenborden na, die er ook niet meer in konden worden gemaakt. Uiteindelijk heeft de boer de gaten maar dicht gemetseld.

Voor de haan kraait boerderij bouwen